Könyv / DVD

Gelencsér – Jeles

m1-67132-05044800
Írta: film

Gelencsér Gábor új könyve Jeles András művészetéről

Gelencsér Gábor újonnan megjelent Váratlan perspektívák című Jeles-könyvének bemutatóját december 13-án, kedden, 17:00 órától az Uránia kávézójában rendezik meg. Jeles Andrással és a könyv szerzőjével Darida Veronika beszélget.

A bemutatón a könyv kedvezményesen megvásárolható.

A szerző fülszövege a könyvben:

Bizonyára nem véletlen, hogy Jeles András filmjeiről számtalan kitűnő esszé, elemzés és kritika látott napvilágot, ám átfogó, monografikus igényű áttekintés még nem született a rendező filmművészetéről. (Színházi rendezéseiről viszont igen: Darida Veronika Jeles András és a katasztrófa színháza című, 2014-ben szintén a Kijárat Kiadónál megjelent munkája.) S az sem lehet véletlen, hogy elsősorban az esszéisztikus vénájú elemzők mondanak róla érvényeset, valamint hogy művei a szakkritikusokból is szabadabb, költőibb megszólalást hívnak elő.

E könyv módszertanában igyekszik követni a Jeles-recepció hagyományát, illetve Jeles művészetének voltaképpeni tárgyát: a küzdelmet saját anyagának megformálásáért. Célja egyszerre bemutatni filmjeinek formaeszközeit és társadalmi környezetét, ugyanakkor megsejtetni művészetének bölcseleti távlatát.

A 14 fejezet kronologikusan tekinti át az életművet, az első 1969-es vizsgafilmtől a legutóbbi 2008-as hosszú dokumentumfilmig. Az egész estés játékfilmek mellett (A kis Valentinó, Álombrigád, Angyali üdvözlet, Senkiföldje, József és testvérei) szó esik tehát az életmű szempontjából rendkívül fontos vizsga-, rövid- és dokumentumfilmekről is.

covers_413329

Gelencsér Gábor (1961) az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékének docense.

Könyvei:

A Titanic zenekara. Stílusok és irányzatok a hetvenes évek magyar filmművészetében. Osiris, Budapest, 2002.

Filmolvasókönyv. Írások filmművészeti kötetekről. Iskolakultúra, Pécs, 2003.

Más világok. Filmelemzések. Palatinus, Budapest, 2005.

Káoszkeringő. Gothár Péter filmjei. Novella, Budapest, 2006.

Az eredendő máshol. Magyar filmes szólamok. Gondolat, Budapest, 2014.

Forgatott könyvek. A magyar film és az irodalom kapcsolata 1945 és 1995 között. Kijárat – Kosztolányi Dezső Kávéház Kulturális Alapítvány, Budapest, 2015.

 

Hírkép forrás: Tűnt idők mozija – rendező, operatőr Csukás Sándor