Filmklubok és fesztiválok

3. MAGYAR FILMHÉT

maria_es_endre (1)
Írta: film

3. Magyar Filmhét

2017. február 26. – március 5.

Bő egy héttel a nagysikerű berlini világpremier után, február 26-án, vasárnap Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmjével nyílik a 3. Magyar Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A filmes mustra vetítésein február 27. és március 5. között az ország 11 városában kedvezményes jegyárakkal várják a nézőket. A nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott 5-5 filmalkotás versenyez 23 kategóriában. A Filmhéten megemlékeznek a 100 éve született Fábri Zoltánról is. A Magyar Filmhetet a Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezi meg. Idén első alkalommal 10 vidéki nagyvárosban is lesznek Magyar Filmhét vetítések, sőt országos közönségdíjat is odaítélnek majd. Budapesten új helyszínen, a Cinema City Aréna moziban kerülnek bemutatásra a tavalyi év legjobbnak ítélt filmjei.

A filmes mustrán megemlékeznek majd a 100 éve született Fábri Zoltánról is. A magyar filmtörténet egyik legnagyobb alakja kezdetben képzőművésznek, majd színésznek készült. Első filmjét, a Vihart 1952-ben készítette, és már következő alkotásával, az 1954-ben készült Életjellel megkapta a Karlovy Vary-i fesztivál ”Munkadíját”. Nagy nemzetközi ismertséget szerzett az 1956-ban elkészült Hannibál tanár úr című filmmel, de a legnagyobb sikert a Sarkadi Imre novellájából készült Körhinta hozta a számára, melyért Arany Pálmára jelölték Cannes-ban. Színészként mindössze két filmben játszott 1969-ban. Mészáros Márta Holdudvar című munkájában kisebb epizódszereplőként látjuk, Bacsó Péter Tanú című filmjében viszont Dániel Zoltán megformálásával alkotott maradandót. A háromszoros Kossuth-díjas rendezőtől az 1968-ban készült A Pál utcai fiúk című klasszikust vetítik majd a Magyar Filmhéten.

A Magyar Filmhétre a 2016. január 1. – 2016.december 31. között moziban és televízióban bemutatott filmeket lehetett regisztrálni. A benevezett filmekből a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki az 5-5 legjobb alkotást, amelyeket 5 kategóriában (nagyjátékfilm, kisjátékfim, TV–játékfilm, animációs film, dokumentumfilm) vetítenek majd a Magyar Filmhéten. Február 5-én lezárult a szavazás, így immár publikus, hogy 2017-ben az alábbi filmek versenyeznek majd a Magyar Filmdíjért:

3. Magyar Filmhét: Kategóriák

A Filmdíjakra jelölt filmeken kívül a Filmhéten bemutatják az alábbi öt dokumentumfilmet (Asszonyok lázadása – rendező: Kovács István, Pásztorének – rendező: Sáfrány József, Négy évszak a magyar pusztán – rendező: Sáfrány József, Csendes gyarmatosítók – rendező: Mosonyi Szabolcs és A gondolkodás művészete – rendező: Szirmai Márton) valamint egy válogatást a Filmarchívum restaurált, digitalizált filmjeiből.

Idén első alkalommal az Art Mozi Egyesület is csatlakozott a Magyar Filmhéthez, így a budapesti rendezvénnyel egy időben 10 vidéki nagyvárosban – Debrecen – Apolló mozi, Kaposvár – Szivárvány Kultúrapalota, Miskolc – Művészetek Háza, Nyíregyháza – Krúdy Gyula Art mozi, Pécs – Apolló mozi, Székesfehérvár – Barátság mozi, Szeged – Belvárosi mozi, Szolnok – Tisza mozi, Szombathely – Agora-Savaria Filmszínház, Szentendre – P’art mozi – is vetítik a nevezett filmeket és országos közönségdíjat is odaítélnek, az egyes városokban leadott közönségszavazatok alapján. Budapesten 800 Ft-ért válthatóak majd jegyek, a vidéki mozik pedig egyedi jegyáron kínálják a filmeket.

További információ: http://www.filmhet.hu/