Filmajánló

BOTTICELLI: DANTE POKLA

Botticelli-Dante_pokla-HUN-poster-1000px
Írta: film

Művészettörténeti mozifilm Botticelli Isteni színjáték-illusztrációiról

A február 16-tól országszerte mozikba kerülő Botticelli: Dante pokla című ismeretterjesztő film a reneszánsz mester munkásságának egy kevésbé ismert területére, Dante Isteni színjátékához készített rajzaira fókuszál. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen vetítik.

Vatican Library

A művészet templomai címmel több mint két éve futó filmsorozat Itália gazdag művészeti örökségének kiemelkedő alkotásait tárja a mozinézők elé. A kifejezetten nagyvászonra készült filmek célja ismeretterjesztés mellett, hogy a mozik adottságait kihasználva a nézők belefeledkezhessenek az egyetemes művészet remekműveinek szépségébe. A vetítéssorozat eddigi részei olyan kiemelkedő intézmények és kiállítások alkotásait hozták el a hazai nézőknek, mint a Vatikáni Múzeum, a firenzei Uffizi-képtár, a milánói expón megrendezett Leonardo-kiállítás vagy Róma pápai bazilikái.

A sorozat hetedik, most mozikba kerülő része a Vénusz születése és A tavasz (La Primavera) remekművek festőjeként ismert Sandro Botticelli munkásságának egy kevésbé ismert részébe enged betekintést. A Botticelli: Dante pokla című film azokat a különös rajzokat helyezi új megvilágításba, amelyeket a reneszánsz mester Dante Isteni színjátékának illusztrálásához készített, pályája kései szakaszában. Közülük is a legismertebb A Pokol térképe (Inferno) című alkotás, amely Dan Brown Inferno című bestsellerében és az abból készült hollywoodi filmadaptációban játszott kulcsszerepet.

Hivatalos előzetes:

https://www.youtube.com/watch?v=CUMCWHyXYYE

Az olasz-német koprodukcióban készült másfél órás film több szálon futva tárja fel az Isteni színjáték-illusztrációk művészettörténeti hátterét. Egyrészt a rajzok születését és azok kalandos útját kutatja a történelem viharaiban, Firenzétől Párizson, Skócián át Berlinig és a Vatikánig. Másrészt a fennmaradt rajzok, köztük A Pokol térképe alapos tudományos vizsgálatával olyan kérdésekre is választ keres, hogy mit ábrázolnak pontosan ezek a hihetetlenül részletgazdag rajzok, és a vizsgálatok során feltáruló új részletek tükrében mit akarhatott velük a művész kifejezni?

Beatrice in 'Paradiso 5', Berlin

A film dramaturgiája jó arányérzékkel vegyíti a szakértői interjúkat és a rajzok történetét kutató, Európán átívelő utazás képeit a Botticelli-rajzok közeli felvételeivel. Az alkotók a rajzok nagy felbontású szkennelésével és modern képalkotási eljárásokkal lehetővé teszik a művek legapróbb részleteinek tanulmányozását, kiemelve ezzel Botticelli korát meghaladó, újszerű kompozícióinak lényegét. Az illusztrációk ugyanis a megszokott kódexábrázolásoktól eltérően nem csak egy-egy kimerevített jelenetet mutatnak be Dante énekeiből, hanem a bolyongást képregényszerűen ábrázolva, folyamatában jelenítik meg a főhősök útját a Pokol bugyraiban. A szakértők arra a máig megválaszolatlan kérdésre is megpróbálnak magyarázatot találni, hogy mi lehet az oka, hogy Botticelli néhány rajzot különleges, élénk színekkel élővé varázsolt, míg más lapok színezetlenül maradtak.

Facsimile of Inferno drawing. Original is stored in the Vatican.

 

A művészeti ismeretterjesztő filmet február 16-tól vetítik a hazai filmszínházak, eredeti – angol, német, olasz, francia – nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szolnokon, Miskolcon, Szombathelyen, Pécsett, Kecskeméten, Debrecenben és Szegeden is vetítik. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a https://facebook.com/AMuveszetTemplomai címen olvasható.

'Mappa dell'Inferno' of Sandro Botticelli in Facsimile, Berlin. Original stored at the Vatican.