Filmklubok és fesztiválok Filmszakos hírek

BEATTÖRTÉNETI FILMKLUB

filmklub-plakat
Írta: film

Extázis héttől tízig címmel beattörténeti filmklubot indít az NKA Cseh Tamás Program és a Hangőr Egyesület. A március 23-án kezdődő sorozat vetítései a Szent István körúti Kino Cafe Moziban lesznek, a filmklub házigazdája Gelencsér Gábor, filmesztéta.

„A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma.” Cseh Tamástól és Bereményi Gézától tudjuk ezt, s ugyancsak ők árulják el A hatvanas évek című dalukban, hogy filmek is készültek ekkor – tvisztelő, autóstoppos fiatalokról. Az NKA Cseh Tamás Program és a Hangőr Egyesület közös filmklubja ezek közül a filmek közül válogat, különös tekintettel a popzene és filmipar óvatos frigyének gyümölcseire. Az Extázis héttől tízig tavaszi vetítésein Banovich Tamás, Kovács András és Mészáros Márta alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a Kino Cafe Moziban, csütörtökönként 19 órától.

A filmek vetítését követően a szervezők a korszakról, a fiatalságról, a könnyűzenéről és természetesen a filmekről szóló beszélgetésekre marasztalják a résztvevőket. A filmklub házigazdája Gelencsér Gábor, filmesztéta, aki bevezető előadását követően a kor kutatóival beszélget majd a látottakról.

A filmklub 2017 tavaszi programja:

2017. március 23.Ezek a fiatalok (1967)

2017. április 20.Eltávozott nap (1968) Vendég: K. Horváth Zsolt történész, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási intézetének oktatója.

2017. május 25.Extázis 7-től 10-ig (1969) Vendég: Hammer Ferenc történész, szociológus, az ELTE BTK Média és Kommunikáció tanszékének vezetője.

2017. június 22.Szép lányok, ne sírjatok! (1970) Vendég: Szőnyei Tamás levéltáros, újságíró.

Helyszín: Kino Cafe Mozi (1137 Budapest, Szent István krt. 16.)
Jegyár: 600 Ft
Jegyvásárlás: A helyszínen és a kinocafemozi.hu oldalon.