Filmklubok és fesztiválok

5. FRISS HÚS RÖVIDFILMFESZTIVÁL

Friss Hús plakát
Írta: film

Teljes az 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál programja

Közeledik a nagy várakozással övezett 5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A március 29. és április 2. között a Toldi moziban megrendezendő fesztivál programját új nemzetközi és magyar rövidfilmekből állították össze.

la femme3A nemzetközi versenyprogram három blokkjának válogatásában olyan filmek szerepelnek majd, mint az idén februárban a Berlinalén bemutatott The Rabbit Hunt, az Európai Filmdíjra jelölt és számos rangos nemzetközi díjjal kitüntetett Small Talk, a Kristály Medve díjas Balcony, vagy az idei Oscar-díjra jelölt La femme et la TGV és Timecode című filmek, de bekerültek a válogatásba olyan alkotások is, amelyek a Sundance vagy a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjaiban versenyeztek.

KotottPalya_still_02A magyar programba összesen 36 filmet válogattak be. A hazai közönség a Friss Húson láthatja először Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs filmjét, amelynek világpremierje az idei Berlinalén volt. Áprily Zoltán Ungvár című történelmi animációját a bristoli Encounters filmfesztiválon már látta a nemzetközi közönség, Magyarországon a Friss Húson lesz a premierje. A korábbi rövidfilmjeivel világszerte nagy sikereket arató, két évvel ezelőtti Friss Hús-díjazott Szilágyi Fanni két rövidfilmmel tér vissza a fesztiválra (A csatárnő bal lába életveszélyes, Minden vonal), de a Friss Húson mutatkozik be Tóth Barnabás, Szabó Simon és Hartung Attila új rövidfilmje is.

partizánok3

Emellett számos figyelemre méltó alkotás került a versenyprogramba a hazai filmes oktatási intézményekből (Budapest Metropolitan Egyetem, ELTE, MOME, SZFE), valamint a Média Mecenatúra által támogatott filmek is megjelenési felületet kapnak.

EXPATS-dark_chamber3A fesztivál programjának összeállítói idén először külön blokkot szenteltek magyar rendezők külföldön forgatott filmjeinek. Az Expats elnevezésű blokk nem versenyszekció, azonban egy közönségdíjat itt is kiosztanak majd.

ungvar_still3Az animációs és az élő szereplős filmek idén is közös blokkokban, de külön kategóriában versenyeznek. A fesztivál záróünnepségén idén három fődíjat osztanak ki: a legjobb magyar élőszereplős, a legjobb magyar animációs, és a legjobb nemzetközi élőszereplős/animációs filmnek járó díjat, valamint díjazzák a legjobb magyar színészt és a legjobb magyar színésznőt is. Ezeken kívül több különdíjat is kiosztanak a filmfesztivál záróeseményén, valamint a legígéretesebb 30 alatti rendezőnek járó OTP Junior díjat is odaítélik.

A fesztivál folyamatosan frissülő Facebook-oldala a vetítési időpontokkal: Friss Hús 2017 Facebook