Filmklubok és fesztiválok

TITANIC FILMFESZTIVÁL

17212151_1345425075524962_8885577740028099098_o
Írta: film

HOLNAP KEZDŐDIK A TITANIC!

 27 nemzet 34 filmjét hozza Budapestre a Fesztivál, ami összeköti a világot

Holnap, április 6-án kezdődik és nyolc napon át tart Budapesten a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Hat kategóriába osztva 27 nemzet 34 friss, izgalmas alkotását vetítik majd az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és idén új helyszínként a „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE”-n, ahol szakmai programok is színesítik a Titanic kínálatát. A fesztivál az Óriás című svéd filmmel nyit és itt lesz látható hazánkban először Török Ferenc új alkotása, az 1945. Hét film versenyez majd a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Frédéric Strauss francia kritikus, Dragomán György író és a zsűri elnöke, Enyedi Ildikó fog dönteni. A Titanic vendégeként hazánkba látogat a Leonard Cohenről készült dokumentumfilm, a Bird on a Wire rendezője, Tony Palmer, A pásztor című versenyfilm rendezője, Jonathan Cenzual Burley, valamint a Rumble: The Indians Who Rocked the World két producere is. A fesztivált megszervezéséhez az NKA, az EMMI, a KKM és Budapest Főváros nyújtott támogatást.

rsz_heartstone_02_┬®sf_studios_production_&_join_motion_pictures_photo_roxana_reissJim Jarmusch, Koncsalovszkij, Ewan McGregor, Annette Bening, Robert Pattinson – felsorolni is nehéz azokat az ismert alkotókat és színészeket, akiknek a filmjeit idén Budapestre hozza a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, miközben a hagyományokhoz híven elsőfilmesek debütáló alkotásait és kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait is megnézheti majd a közönség.Idén 27 nemzet 34 filmjét hat kategóriába osztva – Versenyben, Fesztiválkedvencek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Amerikai függetlenek, Titanic dox – láthatják majd a nézők, a zenés dokumentumfilmek kivételével minden filmet eredeti nyelven, magyar felirattal!

rsz_kata_busters_005_1A Fesztiválkedvencek között többek között bemutatják Koncsalovszkij Édenkert (Paradise) című holokausztdrámáját, mely tavaly a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt nyerte a Velencei Filmfesztiválon, az Anya című megrázó észt drámát, és bár más szekcióban, de két Oscar-jelölt amerikai film – Annette Bening főszereplésével Mike Mills XX. századi nők, valamint a zárófilm, Jeff Nichols Loving című alkotása – is itt lesz először látható.

rsz_sami_blood3_photo_sophia_olssonKét irodalmi vonatkozású filmet is kínál a Titanic: a legendás angol rendező, Terence Davies A lélek saját társat választ (A Quiet Passion) című drámájában Emily Dickinson életét mutatja be, Ewan McGregor pedig Philip Roth azonos című regényéből készítette az Amerikai pasztorál című alkotást. Mindkettőhöz izgalmas Masterclass beszélgetés kapcsolódik majd a „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE”-n.

rsz_miguel_table_stillA sötét oldal filmjei közül a Kokszongi sirató (The Wailing), a brazil Mad Max-típusú a Szent, a Gonosz és a Motoros (Holy Biker) és Az alagút végénél (At the End of the Tunnel) című argentin bankrablásos thriller tűnik a legizgalmasabbnak. Jön továbbá a világhírre szert tett Nyers (Raw) című francia kőkemény arthouse horror, mely megnyerte a FIPRESCI-díjat a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon, és melyre Frédéric Strauss francia kritikus április 12-én, szerdán 16:45-kor az Ódryn tartandó MasterClass előadásán is kitér majd.

photo by Agatha A. Nitecka

Erős az idei Titanic Dox kínálata is: Jon Nguyen, Rick Barnes és Olivia Neergaard-Holm dán rendezők David Lynch: Az én művészetem című filmjében maga a kultikus rendező kalauzolja el a nézőt életének meghatározó éveinek színtereire, Tony Palmer legendás filmjét, a Bird on a Wire-t Leonard Cohen 1972-es európai turnéjáról pedig mindaddig elveszettnek hitték, amíg 2009-ben rá nem bukkantak a 296 rozsdás dobozban pihenő hatalmas filmes anyagra egy hollywoodi raktárban. Jim Jarmusch Gimme Danger című zenés dokumentumfilmje a világ egyik leghíresebb rock and roll bandája, a The Stooges történetét mutatja be, a Rumble: The Indians Who Rocked the World azt vizsgálja, hogyan járultak hozzá az amerikai őslakosok a jelenkori zene történetének alakulásához, a Karl-Marx-Stadt-ban pedig Petra Epperlein rendező huszonöt évvel az NDK összeomlása után tér haza szülővárosába, hogy megtudja, mi vezetett apja öngyilkosságához. Valóban a hírhedt Stasi, a titkosrendőrség besúgója volt-e?

BirdshotA 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén 7 film versenyez, melyek közül az Egy vezér gyermekkora (The Childhood of a Leader) című angol-magyar-francia drámát Magyarországon forgattak a Filmteam közreműködésével,  Robert Pattinson főszereplésével. A Hullámtörők-díj odaítéléséről Frédéric Strauss francia kritikus, Dragomán György író és a zsűri elnöke, Enyedi Ildikó fog dönteni.

Jegyek 1.400 forintos áron (diákjegy 1.100 Ft) – online is – kaphatóak, de az egy helyszínen 5 különböző előadásra személyesen jegyet váltók 1000 Ft kedvezményes áron nézhetik a filmeket.

A Titanic hivatalos oldala: http://titanicfilmfest.hu
A Titanic a Facebookon: http://www.facebook.com/titanicfilmfest
A fesztivál eseménye Facebookon: https://www.facebook.com/events/1204859349612203/