Filmklubok és fesztiválok

TÖRÖK FILMNAPOK

poster_YEE_Torok Filmnapok-1
Írta: film

2017. április 29-30.
Puskin mozi (1053, Budapest, Kossuth Lajos u. 18.)

Április 29-30-án megrendezésre kerül a Török Filmnapok Budapesten, melynek helyszínéül a Puskin Mozi fog szolgálni. A rendezvényen négy kortárs török filmet láthat a közönség. A belépés ingyenes, jegyek a mozi pénztárában igényelhetők.

További információ és jegyvásárlás:
http://puskinmozi.hu/programok/torok-filmnapok

PROGRAM

április 29., 18:30
Az apám és a fiam

https://www.youtube.com/watch?v=KTmrUXNxwWI

feliratos, török filmdráma, 108 perc, 2005
rendező: Çağan Irmak
Sadık Isztambulba megy, hogy újságírást tanuljon. Ezzel feldühíti apját, Hüseyint, aki azt szeretné, hogy fia agrármérnök legyen, és átvegye a családi vállalkozást. Sadık egyetemi évei alatt politikai tevékenységbe kezd, ezért apja kitagadja. Azonban még nehezebb megpróbáltatások várnak Sadıkra. 1980. szeptember 12-én, azon a napon, amikor Törökországban a tábornokok felfüggesztették az alkotmányt és átvették a hatalmat, Sadık feleségénél beindul a szülés, de a kijárási tilalom miatt nem jutnak el a kórházba. Az asszony egy parkban ad életet fiának, ő maga pedig belehal a szülésbe. Sadıkot politikai tevékenység miatt három év börtönbüntetésre ítélik, egészsége teljesen megromlik. Szabadulása után néhány évvel megtudja, hogy halálos beteg. Nincs más választása, fiával együtt visszamegy családjához, de az apja továbbra sem beszél vele. A kisfiú egy teljesen új környezetben találja magát, amelyet igyekszik megismerni, miközben felszakadnak a régi sebek.

április 29., 21:00
Mumus

https://www.youtube.com/watch?v=5gtUuYQxbBk

feliratos, török filmdráma, 94 perc, 2009
rendező: Atalay Taşdiken
Ayşe és Ahmet nagyapjukkal, Hasannal élnek, mert édesanyjuk halála után apjuk új felesége nem akarja őket a háznál. Hasan szomszédja azzal az ötlettel áll elő, hogy Ayse dolgozhatna szobalányként a városban a gazdagok házában, de az ötlet egyáltalán nem tetszik Hasannak. Váratlanul levelet kapnak a lányától, Fatmától Németországból, hogy a gyerekeket magához venné. Ahmet mindentől, még a kísértetektől is meg akarja védeni kishúgát. Ágyneműjükkel minden éjjel felmásznak a háztetőre, és a csillagos ég alatt beszélgetnek álmaikról. Hamarosan minden reményük Németországhoz kötődik, ám egy második levél is jön Fatmától, aki azt írja, nem lesz könnyű megszerezni az áttelepüléshez szükséges iratokat. Meglátogathatják, de a végleges költözésig még két évet várniuk kell.

április 30., 18:30
A káosz osztály

https://www.youtube.com/watch?v=39FJJIlPv6c&t=2s

feliratos, török komédia, 90 perc, 1975
rendező: Ertem Eğilmez
Egy magániskola diákjainak kalandos történetével ismerkedhetünk meg, akik az új iskolaigazgató érkezésével próbálnak megbarátkozni. Mahmut Hodzsa, aki új még az iskolában, próbálja móresre tanítani a irodalom tagozatos diákokat, akik rossz magatartásukról híresek; állandóan puskáznak egymásról, ellógnak az órákról, gúnyolódnak a tanárokon.  De a csíntevések mellett komoly események tanúi is lehetünk. A film a klasszikus török humor világát mutatja meg a nézőknek.

április 30., 20:30
Két nyelv, egy élet
(Iskolába menet)

https://vimeo.com/212223556

feliratos, török filmdráma, 81 perc, 2008
rendező: Orhan Eskiköy, Özgür Doğan
A film egy friss diplomás török tanár egy évét mesélni el, aki egy távoli kurd faluba megy tanítani. A gyerekekkel nem beszél közös nyelvet, a falusiakkal nem találja a közös hangot, a kulturális különbségek átjárják a mindennapjait, de ahogy a tanár és a gyerekek egyre több időt töltenek együtt, más szemmel kezdenek tekinteni egymásra.