Filmklubok és fesztiválok

Közelkép – Zéró

23467135_1613084472068032_4650385408307134332_o
Írta: film

Filmvetítés, előadás és beszélgetés a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport (ELTE) és a Metropolis folyóirat szervezésében az Urániában. Filmekről mindenkinek, akiket komolyan érdekel. Mi komolyan gondoljuk.

A következő alkalommal, november 13-án témánk Nemes Gyula: ZÉRÓ című filmje. A vetítés után Lichter Péter vitaindító előadása és beszélgetés következik. Mindenkit szeretettel várunk!
http://www.urania-nf.hu/esemenyek/1048

Nemes Gyula Zéró című új filmje egy fiatal méhészről szól, aki szembesül a méhek kihalásával és ezért egy anarchista-terrorista akcióba kezd a fogyasztói társadalom ellen.
A négy részből álló, különböző műfajokban elmesélt történet főszereplője Kovács Krisztián, partnere Martina Kratka cseh színésznő. Tóth Orsi és egy világhírű színészlegenda Udo Kier is szerepel Nemes Gyula játékfilmjében. Bódy Gábor egyik kedvenc színésze, a Nárcisz és Psyché című film főszereplője Udo Kier számos hollywoodi filmben is szerepelt (Penge, Armageddon, Iron Sky), és játszott Lars von Trier filmjeiben is.

Nemes Gyula a prágai FAMU-n diplomázott filmrendező szakon, rövid- és dokumentumfilmek rendezését követően, 2006-ban készítette el Egyetleneim címmel első játékfilmjét, melyet a velencei filmfesztivál Kritikusok Hete meghívott a programjába. A Letűnt világ című, a Kopaszi gát átépítéséről készített alkotása, 2008-ban megnyerte a legjobb dokumentumfilmet illető Kristály Glóbusz díjat Karlovy Varyban.