Egyéb

Magyar filmtörténeti előadás a Nagylátószög kiállítás utolsó hetében

20fdcf33-1b6d-9329-58e7-5dce22788f7a
Írta: film

A Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállítás még másfél hétig, november 14-ig látogatható. A kiállításhoz kapcsolódó előadás-sorozat utolsó eseményéhez érkeztünk. Sok szeretettel várjuk Dr. Gelencsér Gábor: Hullámtörés – A Kádár-korszak betiltott filmjei című előadására!

Időpont: November 10., szerda 17.00

Helyszín: Művészetek Palotája, I. emelet előadóterem

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció itt: https://filmarchiv.hu/hu/urlapok/nagylatoszog-eloadassorozat-gelencser-gabor

Jelentkezési határidő: 2021. november 10. 12.00

Dr. Gelencsér Gábor az Alapfilmek projekt szakmai lektora, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filmtudomány Tanszékének oktatója. Nyolc önálló kötete jelent meg; a legutóbbi: Magyar film 1.0. Holnap Kiadó, Budapest, 2017.

A Kádár-korszak puhadiktatúrája „ideális” terepe volt a betiltásoknak, hiszen a viszonylag szabadabb légkörben születhettek kritikus filmek, amelyekre aztán – jelezve e szabadság viszonylagosságát – mégis lecsapott a cenzúra. Nem véletlen, hogy a betiltási hullámok rendszeresen politikai változásokhoz kapcsolódtak: 1947, 1956, 1968, a hetvenes, majd a nyolcvanas évek eleje állított elő olyan helyzetet, amikor több film is hosszabb-rövidebb időre dobozba került. Az előadásban ezen filmtörténeti csomópontok mentén tekintjük át a Kádár-korszak betiltott filmjeit.