Diákok munkáiról Filmklubok és fesztiválok Filmszakos hírek

ELTE Szemle – május 1-3. (nevezés: március 29-ig)

borito
Írta: eltefilm

Május 1. és 3. között első alkalommal kerül megrendezésre az ELTE Szemle, amelyen célzottan az ELTE Filmtanszék hallgatói által készített filmek kerülnek bemutatásra. A szakmai zsűri elnöke Kis Hajni, a Külön Falka című film rendezője lesz. A minden érdeklődő számára nyitott programoknak az Itt és Most Közösségi Tér, illetve a Puskin Mozi ad otthont.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1147649172900220/?ref=newsfeed

Az esemény célja, hogy láthatóságot adjon az ELTE filmszakos hallgatói által készített alkotásoknak, valamint annak a műhelymunkának, amely a későbbiekben a magyar film jövőjét alakíthatja ki. A fesztivál hagyományteremtő igénnyel jön létre, mivel szervezőként úgy gondoljuk, hogy egy ilyen rendezvénynek fontos helye van Budapest kulturális életében.

A beválogatott filmek május 1-jén és 2-án blokkokba rendezve kerülnek levetítésre. Emellett kerekasztalbeszélgetések és különböző workshopok is szerepelnek a fesztivál programtervében. Ugyancsak részét képezi az elképzeléseknek az ELTE filmes képzéseinek jövőjéről szóló hallgatói diákfórum megtartása. Ennek a két napnak a helyszíne a Ráday utcában található Itt és Most Közösségi Tér lesz, technikai kivitelezője pedig a Mindenki Mozija.

Május 3-án a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt filmeket lehet megtekinteni a Puskin Moziban egy úgynevezett BEST OF vetítés keretében. A zsűri a hazai filmes szakma kiemelkedő képviselőit sorakoztatja fel: elnöke Kis Hajni, tagjai Szimler Bálint, Walters Lili, Paczolay Zsófia, Lehr Juhász Péter.

Az ELTE Szemle minden érdeklődő számára nyitott rendezvény kíván lenni, a programok ingyenesen lesznek látogathatóak. A részletes program április második felében kerül meghirdetésre.

Az ELTE-n filmes tanulmányokat folytató diákok még március 29-ig nevezhetik filmjeiket.

Nevezés itt.

A fesztivál két főszervezője Tóth Anna Júlia és Kristóf Álmos hallgatók, akiken kívül több jelenlegi és volt ELTE-s diák és oktató is segédkezik az esemény megvalósításában. A grafikát Kristóf Viola készítette.

A zsűri bemutatása:

Kis Hajni (zsűrielnök) filmrendező, forgatókönyvíró. Első nagyjátékfilmje a Külön falka 2021-ben a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, amit követően több rangos filmfesztivált járt meg és hozott el díjakat. 2016-ban szerzett diplomát az SZFE Film-és televíziórendező szakán. Diplomafilmjét a Szép Alakot diák-Oscar-díjra jelölték. Utolsó Hívás (2018) című rövidfilmjét vetítették a Szarajevói és a Trieszti Nemzetközi Filmfesztiválon is. Új filmterve az Ich Bin Marika jelenleg fejlesztés alatt áll, a Proton Cinema gyártásában. 

Szimler Bálint filmrendező, forgatókönyvíró. Feketpont című nagyjátékfilmje idén érkezik a mozikba. 2006-ban kezdte meg az SZFE filmrendező szakát, ahol Enyedi Ildikó osztályában diplomázott. Itt vagyok című rövidfilmjét beválogatták a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Cinéfondation szekciójába, később pedig Európai Filmdíjra jelölték. Emellett 2012-ben Rév Marcellel közösen elkészítette a Kodály Method című videoklip sorozatot, illetve 2016-ban annak egész estés változatát a Balaton Methodot. Rendezett már videoklipet többek közt az Akkezdet Phiainak, az Elefántnak, de a Bohemain Betyársnak is.

Walters Lili színésznő, többek közt a Drakulics elvtárs, az Űrpiknik, a Senki szigete című filmek szereplője. Filmes tevékenységein túl színházi berkekben is aktív: 2021-ben szerzett diplomát az SZFE színházrendező szakán, már több éve ír, rendez és szerepel is színházi előadásokban. Március elsején mutatta be az RS9 Színházban Mégis minden testrésze megfeszül című kísérleti darabját.

Paczolay Zsófia dokumentumfilm-rendező, 2020-ban diplomázott DocNomads Erasmus Mundus európai mesterképzésen. Szabadkikötő (angol címén Budapest Silo) című rövidfilmje a világ legrangosabb dokumentumfilmes fesztiválján az amszterdami IDFA-n mutatkozott be 2022-ben, amióta számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt. Bíró Bálinttal közös egészestés filmterve a Máról holnapra jelenleg fejlesztés alatt áll.

Lehr Juhász Péter operatőr, a 2023-as Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott Árni című film operatőre. 2019-ben diplomázott az SZFE filmoperatőri mesterszakán. Pályafutását operatőr-asszisztensként kezdte, és az évek során olyan neves operatőrök mellett dolgozott, mint Zsigmond Vilmos, Rév Marcell, vagy Erdély Mátyás. 2013-tól kezdett operatőrként dolgozni, és többek közt olyan sikeres magyar rövidfilmeket fényképezett, mint a 2017-ben készült Asszó, illetve a 2019-es Jakab.