Filmklubok és fesztiválok

DOCUART FILMKLUBOK A HÉTEN

kisborju
Írta: film

A héten a DocuArt Filmművészeti Központ (Budapest, IX. Ráday u. 18. – Erkel u. 15.). különböző filmklubjai keretében a Vérmobil és a  Hogyan tanuljunk egy kisborjútól? című filmek láthatóak, valamint beszélgetés  „közérzeti folyóiratként“ definiált ikonikus havilapról, a Cigányfúróról.

 

2013. február 19-én 19 órától a Zöld Föld Ökofilmklub vetíti a Vérmobil című filmet.

Vérmobil (Rendező: Frank Piasecki Poulsen, 2010, dán-német dokumentumfilm, 70’)
Mobiltelefonjaink szinte hozzánk nőttek, alig tudunk választani a különböző színű és típusú telefonok közül. Azonban a telefon előállításának van egy sötét oldala, hiszen az illegális ónbányákban gyerekmunkások próbálják kibányászni a mobilhoz szükséges ásványi anyagokat. A film a Kongóban 15 éve tartó – 5 milliónál is több áldozatot követelő – polgárháború és a mobilgyártó cégek közötti összefüggéseket próbálja meg felderíteni.
Meghívott vendégeink: Kuslits Béla; Verschitz Gábor, távközlési villamosmérnök; Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete
Belépődíj: 850 Ft (Kedvezményesen 550 Ft nappali tagozatos diákok, nyugdíjasok és a MFFSZ tagok számára.) Bérlet: 5.100 / 3.300 Ft
Bővebb információ a filmklub facbook-oldalán.

 2013. február 20-án 18 órától az ebben az évben az emlékezet és identitás kérdésével foglalkozó, megújult Romakép Műhely a “Cigányfúró” havilappal foglalkozik.

Cigányfúró
Balogh Attila, és szerzőtársai által „közérzeti folyóiratként“ definiált ikonikus havilap, vagyis a Cigányfúró mára több kérdést vet fel, mint amennyit akár a legínyencebb művészetfogyasztó meg tudna válaszolni. A Romakép Műhely ezúttal kísérletet tesz arra, hogy feltérképezze ezen rendkívüli kulturális jelenség, és a hozzá kapcsolható művészek, irodalmárok, publicisták szerepét a 90-es évek művészeti és kisebbségi diskurzusaiban. A műhely szellemében ehhez először filmeket fogunk segítségül hívni, Kóthy Judit és M. Topits Judit Aki hallja, aki nem hallja című, Orsós Jakabról (2001) készített portréfilmjét, illetve Jónás Tamás és Balogh Attila beszélgetéseinek részletét Medgyesi Gabriella Három pokol (részlet, 2006) című televíziós dokumentumfilmjéből. A filmeket követően a megszokott módon, vendégeink segítségével merítünk egy nagyot a számos kérdés közül.
Vendégek: Balogh Attila költő, Beck Zoltán irodalmár, Jónás Tamás költő, Ladik Katalin költő, performer. Moderátor: Kerényi Máté (ELTE MMI).
Jegyárak: Felnőtt 600 Ft, Diák/Nyugdíjas: 450 Ft.  Bővebb információ a filmklub facbook-oldalán.

 2013. február 21-én 18 órától a Japan Surprise Me! Japán Filmklub a  Hogyan tanuljunk egy kisborjútól? filmet mutatja be.

 Hogyan tanuljunk egy kisborjútól? (Lessons From A Calf)  Rendező:Hirokazu Koreeda, 1991, japán dokumentumfilm, 47′
Egy japán általános iskola bevezetett egy kísérleti programot, ahol a teljes tanulmányukat egyetlen projekt köré építik fel: fel kell nevelniük egy tehenet kisborjú korától a felnőttkorig. A borjúval való munkájukon keresztül tanulnak matematikát, biológiát, környezetismeretet és egyéb más területeken is hasznos tudásra tesznek szert. A kísérlet során azonban a tanulóknak végül rá kell döbbenniük arra, hogy valószínűleg a projekt utolsó napjai fogják majd a legnehezebb és legfontosabb leckét jelenteni számukra…
Meghívott előadó: Varró Attila, tanszékünk óraadó tanára.
Belépő: Teljes árú jegy: 600 Ft, Diákjegy: 450 Ft.   Bővebb információ a filmklub facbook-oldalán.