Filmklubok és fesztiválok

INDIA FESZTIVÁL AZ ÁTRIUMBAN

om_shanti_om
Írta: film

A március 6-10. között zajló India Fesztivál keretében hét indiai film lesz látható eredeti nyelven, magyar felirattal az Átrium Film-Színházban. A klasszikus bollywoodi giccsparádétól kezdve road-movie, szatíra, érzelmes szerelmesfilm, fiatalos rom-kom, sportfilm, és egy kihagyhatatlan, fesztiváldíjas vígjáték is található a programban. A vetítések mellett Vajdovich Györgyi filmrészletekkel illusztrált, ingyenes előadásai az indiai filmművészetről és filmiparról is részei a fesztivál programjának.

 

A részletes műsor:

 

SZERDA – 2013. március 6.  19.30

film: Egy meg egy az ketten (Ek Main Aur Ekk Tu, 2012)

rendezte: Shakun Batra

szereplők: Imran Khan, Kareena Kapoor, Boman Irani, Ratna Pathak Shah, Ram Kapoor

hang: hindi, felirat: magyar

színes, 110 perc

Rahul zárkózott, pedáns, Amerikában dolgozó indiai úrifiú, aki reménytelenül szenved szigorú apja és sznob anyja teljesíthetetlen elvárásaitól. Amikor kirúgják a munkahelyéről, nem meri bevallani szüleinek, és a pszichológusnál keres megoldást problémáira. Itt ismerkedik meg egy félreértés következtében Rianával, az energikus, vidám, bohém lánnyal, aki rábeszéli, hogy töltsék együtt a Karácsony estét. Másnap reggel megdöbbenéssel veszik tudomásul, hogy a részeg este végén összeházasodtak, és azonnal elkezdik intézni a válást. Addig azonban Riana kénytelen beköltözni Rahul lakásába, mert állás híján már az albérletéből is kitették.

Az Egy meg egy az ketten az utóbbi években Indiában rendkívül népszerűvé vált új típusú romantikus komédiák jellegzetes darabja. Ezekben Nyugaton élő indiai fiatalok küzdenek a modern, városi életformára jellemző problémákkal, míg a család és hagyományos értékrend a háttérbe szorul vagy hiányzik. Helyette nagyobb szerepet kap a fordulatosabb történetvezetés, az árnyalt karakterábrázolás és a fiatalos humor. A főszerepekben Bollywood jelenlegi legsikeresebb színésznője, Kareena Kapoor, valamint kissé cinikus, savanyú hősszerelmes figuráival az indiai filmbe új színt hozó ifjú sztár, Imran Khan látható.

Részletes ismertető: http://www.bollywoodextra.hu/filmek/340-ek-main-aur-ekk-tu-2012

Magyar feliratos előzetes: http://indavideo.hu/video/Egy_meg_egy_az_ketten_-_Ek_Main_Aur_Ekk_Tu_-_Magyar_feliratos_elozetes

 

CSÜTÖRTÖK –  2013. március 7.  19.30

film: Csak egyszer élsz (Zindagi Na Milegi Dobara, 2011)

rendezte: Zoya Akhtar

szereplők: Hrithik Roshan, Farhan Akhtar, Abhay Deol, Katrina Kaif, Kalki Koechlin

hang: hindi, felirat: magyar

színes, 153 perc

A történet három gyerekkori barátról, Kabirról, Arjunról és Imranról szól, akik háromhetes útra indulnak Spanyolországba. Kabir nősülni készül, és arra kéri barátait, hogy legénybúcsújaként váltsák valóra régi tervüket, miszerint egy közös európai út során mindhárman javasolnak egy-egy különleges sportot a másik kettőnek, és ezeket közösen próbálják ki. Az egyezség része az is, hogy a másik kettő nem tudhatja előre, milyen sportot választott barátjuk, így a kalandok során számukra is meglepetés, mi vár rájuk. Ez a közös kirándulás szembesíti őket korábbi, fel nem dolgozott konfliktusaikkal, hogy az út végére ismét egymásra találjanak.

A fiatal rendezőnő, Zoya Akhtar különleges sztárszereposztással készített vidám, fiatalos filmje új műfajt, a road movie-t honosította meg az indiai filmiparban. A Csak egyszer élsz a 2011-es év egyik legnagyobb kasszasikere lett és számtalan díjat, köztük hat Filmfare-díjat (indiai Oscart) nyert.

PÉNTEK 2013. március 8. –  19.00

film: Om Shanti Om  (Om Shanti Om, 2007)

rendezte: Farah Khan

szereplők: Shahrukh Khan, Arjun Rampal, Deepika Padukone, Shreyas Talpade, Kirron Kher

hang: hindi, felirat: magyar

színes, 162 perc

India, a hetvenes évek közepe, a bollywoodi mozi hőskora. Om, a hírnévre áhítozó statiszta reménytelenül szerelmes a korszak filmcsillagába. Ám hiába táncol tőle Shanti alig karnyújtásnyira, minden arra utal, ez a szerelem beteljesületlen marad. Mert van néhány álom, melyhez egyetlen élet nem elég. Azonban harminc évvel később, egy újabb életben Om nem várt, új esélyt kap a sorstól erre a szerelemre.

Az indiai filmtörténet egyik legnagyobb, kultikus közönségsikere a legendás koreográfus-rendező Farah Khantól. Tisztelgés Bollywood múltja előtt és önkritikus kikacsintás jelenére napjaink legnagyobb szupersztárjaival, cameo-szerepekben pedig az indiai szórakoztatóipar csillagaival. Egy olyan sziporkázó darabban, ahol minden díszlet, fordulat, mondat a hetvenes évek közismert, örökzöld mozifilmjeire reflektál – a csúcsra járatott nosztalgiával Farah Khan és Shah Rukh Khan levette a lábáról az indiai és a nyugati közönséget.

Részletes ismertető: http://www.bollywoodextra.hu/filmek/312-om-shanti-om-2007

Magyar feliratos előzetes: http://indavideo.hu/video/Om_Shanti_Om_-_Magyar_feliratos_elozetes

 

SZOMBAT 2013. március 9.  – 14.00

film: Szívből szóljon: Hadippa! (Dil Bole Hadippa!, 2009)

rendezte: Anurag Singh

szereplők: Rani Mukerji, Shahid Kapoor, Anupam Kher, Dalip Tahil, Rakhi Sawant

hang: hindi, felirat: magyar

színes, 148 perc

Veera, a vidám, energikus pandzsábi lány különleges tehetséggel van megáldva, ő a legjobb krikett-ütőjátékos az egész környéken. Mivel lányként nem játszhat, férfinak öltözve jelentkezik a válogatásra és bekerül a helyi csapatba. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a csapat jóképű, fiatal edzője beleszeret a nagyszájú, álruhás Veer lánytestvérébe.

A Dil Bole Hadippa! jellegzetes indiai történet szívmelengető szerelmi románccal, sok humorral, izgalmas sportjelenetekkel, gyönyörű pandzsábi tájakkal és életképekkel, amely Indiának számos az európai nézők számára ismeretlen, egzotikus jellegzetességét is felvillantja.

Részletes ismertető: http://www.bollywoodextra.hu/filmek/150-dil-bole-hadippa-2009

Magyar feliratos előzetes: http://indavideo.hu/video/Szivbol_szoljon_Hadippa_-_Dil_Bole_Hadippa_-_Magyar_feliratos_elozetes

 

SZOMBAT 2013. március 9.  – 19.00

film: Nyelves-Lecke (English Vinglish, 2012)

rendezte: Gauri Shinde

szereplők: Sridevi, Mehdi Nebbou, Priya Anand, Adil Hussain

hang: hindi, felirat: magyar

színes, 134 perc

Shashi átlagos, középkorú indiai háziasszony, akinek napjai a háztartással, férje kiszolgálásával és a gyerekeivel való törődéssel telnek. Bár igyekszik titkolni, nagyon rosszul esik neki, hogy férje és kamasz lánya állandóan gúnyolják amiatt, hogy nem tud angolul és ezért az indiai élet számos területén nem „szalonképes”. Amikor unokahúga esküvőjének előkészítésére egy hónapra Amerikába érkezik, beiratkozik egy gyorstalpaló angol tanfolyamra, ám az új közegben nem csak az angol nyelv szépségei nyílnak meg előtte.

Az elsőfilmes rendezőnő, Gauri Sindhe filmje Indiában szokatlan kérdést, a középkorú családanyák emancipálódásának problémáját feszegeti. Az érzékeny kisrealista darab tele van finom részletekkel, érdekes epizódfigurákkal, bájos életképekkel és finom humorral. A kilencvenes évek egyik legnagyobb indiai sztárszínésznője, Sridevi ezzel a művel tért vissza a filmvászonra tizenöt év után, és Shashi szerepében az utóbbi évek egyik legjobb színészi alakítását nyújtotta.

 

VASÁRNAP 2013. március 10.  – 14.00

film: Peepli [Live] (Peepli [Live], 2010)

rendezte: Anusha Rizvi

szereplők: Omkar Das Manikpuri, Raghubir Yadav, Shalini Vatsa, Malaika Shenoy, Nawazuddin Siddiqui, Naseeruddin Shah

hang: hindi, felirat: magyar

színes, 104 perc

Natha egyszerű, szegény földműves, akinek földjét a bank el akarja árverezni, mert nem tudja visszafizetni a felvett kölcsönt. Amikor kétségbeesésében egy helyi politikustól kér segítséget, az szarkasztikusan azt válaszolja, hogy kövessen el öngyilkosságot, mert akkor legalább a családja kártérítést kapna. Amikor egy újságíró meghallja, hogy Natha komolyan fontolgatja ezt a megoldást, isten háta mögötti kicsiny falujukat, Peeplit megszállják az újságírók és a tévériporterek tömegei, akik élőben akarják közvetíteni az önfeláldozó tettet.

A nyugati fesztiválokon és a hazai kritikusok körében is lelkesen fogadott és ugyanakkor anyagilag is sikeres Peepli [Live] az indiai film mai, modern irányzatának egyik kiemelkedő darabja. A maró társadalmi szatíra görbe tükröt mutat a médiának és a politikának, miközben nyersen realista stílusban, eredeti helyszíneken és ismeretlen, félamatőr színészekkel mutatja be a legszegényebb indiaiak közegében játszódó történetet.

Részletes ismertető: http://www.bollywoodextra.hu/filmek/318-peepli-live-2010

Angol feliratos előzetes: http://www.youtube.com/watch?v=8tB4BvTT8V4

 

VASÁRNAP 2013. március 10.  – 19.00

film: Belepusztulni (Fanaa, 2006)

rendezte: Kunal Kohli

szereplők:  Aamir Khan, Kajol, Rishi Kapoor, Kiron Kher, Tabu, Sharat Saxena

hang: hindi, felirat: magyar

színes, 169 perc

Zooni a szépséges, ártatlan, vak leány az iskolájával Delhibe érkezik egy táncfesztiválra. Miközben városnéző túrára viszik őket, beleszeret a mindenkivel flörtölő idegenvezetőbe, Rehanba, akivel egy éjszakát is együtt töltenek. Ezek után Rehan felvállalja kapcsolatukat, és még arra is rábeszéli Zoonit, hogy operáltassa meg a szemét. Ám amikor Zooni végre megpillanthatja a világot, szörnyű hír érkezik szerelméről. A történet hét év múlva folytatódik: ekkor Zooni már kisfiával és apjával él világtól elzárt otthonukban, Kasmír csodálatos hegyei között.

A Fanaa a klasszikus indiai melodrámák jellegzetes darabja, melyben a szerelem kerül konfliktusba valami más, külső kényszerítő erővel, azonban tipikus bollywoodi darabként erősen kevert műfajú, így a melodráma és a szerelmi románc mellett bőségesen tartalmaz humort, akciót és pazar táncjeleneteket. A főszerepben az indiai filmipar egyik legnagyobb sztárja, Aamir Khan látható, a hősnőt pedig Kajol, Bollywood egyik legszebb és legkülönlegesebb színésznője alakítja, aki ezért a szerepéért megkapta a legjobb színésznőnek járó Filmfare-díjat.

Részletes ismertető: http://www.bollywoodextra.hu/filmek/339-fanaa-2006

Magyar feliratos előzetes: http://indavideo.hu/video/Belepusztulni_-_Fanaa_-_Magyar_feliratos_elozetes

 

 

Valamint filmes előadások:

CSÜTÖRTÖK, 2013. március 7

18.30-19.30 ELŐADÁS
Az indiai maszáláfilm különleges vonásai és kulturális gyökerei – Vajdovich Györgyi (ELTE Filmtudomány Tanszék) filmrészletekkel illusztrált előadása
Ingyenes!

17.00 ELŐADÁS
A bollywoodi filmipar sajátosságai és az indiai sztárrendszer – Vajdovich Györgyi (ELTE Filmtudomány Tanszék) filmrészletekkel illusztrált előadása
Ingyenes!

 

 

Az India fesztivál teljes programja megtekinthető az Indiai kulturális központ oldalán.