Könyv / DVD

BÓDY GÁBOR – PSYCHÉ

psyche_2d-01
Írta: film

Bódy Gábor: Psyché DVD-bemutató

Időpont: 2017. szeptember 29. péntek, 17 óra
Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, 1062 Budapest, Andrássy út 69. (földszinti vetítőterem)

Kivételes DVD-bemutatóra kerül sor a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Bódy Gábor Psyché című korszakalkotó művének legteljesebb, digitálisan felújított változata jelent meg kiadásban a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága gondozásában.

A bemutatón jelen lévő alkotók és közreműködők: Csaplár Vilmos forgatókönyvíró, Hildebrand István operatőr, Vidovszky László zeneszerző, Bonta Zoltán színész, a rendező munkatársa, Kornis Anna vágó, Koppány Gizella jelmeztervező, Beke László művészettörténész.

A bemutatón filmrészleteket vetítenek az alkotók kommentálásával. A filmről,  annak felújítási rekonstrukcióiról és a kiadványról film alkotóival és Fazekas Eszterrel, a kiadvány szerkesztőjével, filmfelújítási menedzserrel  Peternák Miklós, az MKE rektorhelyettese, a C3 Alapítvány igazgatója beszélget.

A Psyché eredetileg hétórás film volt, melyből három verziót sztenderdizáltak Bódyék 1981-ben. A leghosszabb változat  261 perces volt. Ezt televíziós bemutatásra szánták. Ebből, a „legteljesebb, reformkori” verzióból egyetlen példány maradt fenn a Magyar Televízióban, amely Bódy életében nem került bemutatásra. Ennek oka a film ún. „reformkor” részben keresendő, amikor a pozsonyi országgyűlésen javaslat történik arra, hogy a magyarok megsegítsék a lengyel forradalom ügyét. Mindez a Jaruzelski-féle szükségállapot idején…. Az elsüllyesztett filmkópia a kilencvenes évek elején került a filmarchívumba, ahol ennek alapján többféle kelléket egyesítve készült el egy analóg rekonstrukció, filmfelújítás. Ezt követte 2004-ben az első digitális, még SD-ben, majd ez a HD-változat 2011-ben, Hildebrand István operatőr vezetésével, a Berlini Művészeti Akadémia és a C3 Alapítvány támogatásával. E háromrészes rendezői változat digitális mozikópiája eddig csupán kétszer, a Ludwig Múzeum Bódy-kiállításán és a Weöres-év keretében volt nyilvánosan vetítve Magyarországon. A DVD kiadásával  a Nemzeti Filmalap Filmarchívuma immár mindenki számára hozzáférhetővé teszi e korszaknyitó mű legteljesebb formáját.

A filmfelújítás azonban egy „never ending story”, és innen is tovább lehet lépni.  A Filmalap a filmörökség teljes körű restaurálását meghirdető programjában mára már lehetővé vált a 4K felbontású, teljes körű restaurálás is, amelyhez ez a munka jelenti az alapot.

A Psychéről a maga idejében számtalan reflexió keletkezett itthon és külföldön. Talán most,  elkészülte után több mint harminc évvel, mikor a mű időtálló volta is bizonyossá vált, jött el az ideje egy részletes, új szempontú elemzésnek. Azok a technikai változások, melyek a celluloid alapú mozgóképet lassan kiszorítják a közönség számára ohformátumok közül, egyúttal azt is lehetővé teszik, hogy a mozi-felbontást megközelítő szintű digitális kópia elérhető legyen a házimozizó vagy épp a kutató számára is. Ez a kiadvány azzal, hogy az elemző nincs kiszolgáltatva a mozi-szituáció lineáris idejének, alkalmat nyújthat a “második tekintet” számára egy ilyen alapos (újra)olvasáshoz is. Akik pedig ‒ például életkoruk vagy a filmforgalmazási szokások megváltozása miatt ‒ még nem találkoztak ezzel az alkotással, talán őket érheti a legnagyobb meglepetés.

A DVD-n kivételes extrák is helyet kaptak:  Bódy Gábor és Walter Gramming beszélgetése 1985-ből a videókorszak beköszöntéről, valamint Mozgástanulmányok című kisfilmje.

Forgalmazza: Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága
Felelős kiadó: Ráduly György
Kiadványszerkesztő: Fazekas Eszter

A DVD a bemutatón megvásárolható.

Az esemény Facebookon:
https://www.facebook.com/events/118482365565517