Filmklubok és fesztiválok

Nézzetek online meséket a 8. Országos Rajzfilmünnepen!

rajzfilmünnep
Írta: film

A 8. Országos Rajzfilmünnep 2020. november 13-15. között kerül megrendezésre.  Az előkészítés alatt álló rendezvény megvalósításához közel 120 intézménnyel működünk együtt. Jelenleg a több mint  500 vetítést és 200 egyéb kulturális és családi program szervezése zajlik.

Az Országos Rajzfilmünnepet a KEDD, Magyarország egyik legsikeresebb animációs műhelye hozta létre 2011-ben azzal a szándékkal, hogy Magyarország minél több településére juttassa el a rajz- és animációs filmek sokszínű kultúráját, értékeit, és a legkisebb gyerekektől a legidősebbekig  a lehető legszélesebb közönség számára kínálja a közösségi filmnézés élményét. A stúdió évről évre azon dolgozik, hogy az animációs műfaj minél teljesebb keresztmetszetét mutassa be az érdeklődő közönségnek, és a rendezvényhez csatlakozó helyszínek segítségével az ország számos helységébe eljusson. 

A Rajzfilmünnep három napja alatt a szakemberek által összeállított gazdag filmkínálatból minden helyszín egyedileg összeszerkesztett programmal ünnepelheti a rajzfilmeket.  Sok helyen izgalmas családi programokkal is várják a nézőket.

A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

A programról bővebb infó itt: https://rajzfilmunnep.hu/hirek/ 

https://rajzfilmunnep.hu/wp-content/uploads/RFU_katalogus.pdf

Volt hallgatónk, Gerdelics Miklós interjúját és az ő meséjét is meg tudjátok nézni. Bővebb infó, itt:

https://rajzfilmunnep.hu/2020/11/12/az-uj-magyar-rajzfilmsorozat-is-bemutatkozik-az-online-rajzfilmunnepen/?fbclid=IwAR35V_vKfnOAdFAjch9-0JYkLbW0kdbMof_u6FB8kcqoEMicJZe9tA9qCmU

A filmkínálatot nem csak a gyerekeknek, családoknak állítjuk ösze, a csatlakozó helyszínek izgalmas magyar és nemzetközi animációs filmek közül válogathatnak az animáció iránt érdeklődő fiatal és felnőtt nézők részére is.

Az elmúlt években a magyar animáció egy-egy mesterének munkásságát állítottuk a középpontba, 2018-ban a 40 éves Kockásfülű Nyúl kapcsán Richly Zsolt filmjeit mutattuk be, 2019-ben a Mézga család bemutatásának 50. évét ünnepelve a magyar animáció egyik legsokoldalúbb zsenijére, a 85 éve született Nepp Józsefre emlékezett a Rajzfilmünnep. 2020-ban lesz 70 éve, hogy elindult a magyar rajzfilmgyártás, amelynek kulcsszereplője a magyar animáció atyja, Macskássy Gyula volt. Ennek alkalmából a VIII. Országos Rajzfilmünnepen Macskássy Gyulának és életművének szentelünk kiemelt figyelmet.

Az országos programsorozatot az évek során egyre növekvő érdeklődés övezi. 2011-ben a Rajzfilmünnep keretében 21 városban, 27 helyszínen voltak elérhetőek a vetítések és gyerekprogramok, 2019-ben már 90 település 111 helyszínen biztosítottunk szórakozást közel 25.000 látogatónak.