Konferencia

FIAF Kongresszus

maraton_lead_Mestdagh_picture
Írta: eltefilm

A látható archívum
Nem egész estés filmes gyűjtemények archiválása, megőrzése, digitalizálása és közzététele

2022. április 25–26.
Uránia Filmszínház

Napjainkra világszerte nagy előrelépés történt a klasszikus filmek digitalizálása és restaurálása terén, de még mindig sok a tennivaló annak érdekében, hogy a filmmegőrzés kulturális stratégiai szerepét megfelelően értékeljük. A Szimpózium a szervezők által „non-feature” néven meghatározott (nem egész estés, nem narratív vagy nem fikciós) filmek archiválásának különböző szempontjaival foglalkozik – a gyűjtéstől, a katalogizáláson és megőrzésen át a terjesztésig.

Az archívumok többségében a nem egész estés filmgyűjtemény mennyisége jelentősen meghaladja a nagyjátékfilmes gyűjteményét, azonban ezek az anyagok – például a filmhíradók és a kísérleti filmek – rendszerint kevesebb figyelmet kapnak, még ha kulturális, technikai és történelmi értékük széles körben elismert is. Bár az archívumok komoly erőfeszítéseket tesznek állományuk megőrzésére, digitalizálására és közzétételére, a gyűjteményükben található ilyen típusú, rövidebb mozgóképek jelentős része mégis láthatatlan marad.

Ennek kapcsán a Szimpózium olyan kérdésekkel foglalkozik, hogy miként lehet kutatni és megőrizni ezt a rendkívül sokszínű anyagot, és hogyan lehet „láthatóbbá” tenni az archívumi és a tudományos közösség, valamint a nagyközönség számára. A Szimpózium címét Balázs Béla magyar filmteoretikus A látható ember avagy a filmkultúra című műve inspirálta, hiszen Balázs Béla gondolkodásának egyik központi fogalma is a „láthatóság” volt, amelyet korunk szempontjából rendkívül fontosnak tartott.

A szimpóziumon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció egyetemi hallgatók számára ITT.
Teljes program angolul ITT.