Filmklubok és fesztiválok

Fénykor 6-kor

Tavasszal Fénykor 6-kor címen film- és vitaklub indul a Millenáris és a Neumann-ház, valamint a Nemzeti Audiovizuális Archívum közös szervezésében. A program keretében ismét láthatóak lesznek a NAVA és a Filmarchívum közös filmgyűjteményének magyar mesterművei.

A Fénykor 6-kor filmklubban elsőként Sándor Pál Régi idők focija című, a húszas évek világát felidéző filmjét vetítjük április 5-én, 18 órai kezdettel a Millenáris Park D épületében.

Minarik Ede (Garas Dezső) mosodás egyetlen szenvedélye a foci. Csak egyet szeretne elérni életében: a Csabagyöngye SC jusson be az első ligába. Ezért képes feláldozni mindent, a mosodáját, a házasságát. A film egyik sokat idézett szállóigéje: Kell egy csapat!

A filmvetítés előtt a harmincas és negyvenes évek sportvilágából adunk némi ízelítőt online filmhíradós gyűjteményünk segítségével. Látható lesz például az 1938-ban rögzített sikeres Ferencváros és Juventus labdarúgó találkozó híradós bejátszása, vagy akár egy nemzetközi kerékpárral játszott futball mérkőzés összefoglalója 1947-ből, illetve felvillan, hogyan fociztak a jégen 1934-ben.

A filmvetítés után Gelencsér Gábor filmtörténésszel beszélgetünk.

A vetítés időpontja: 2011. április 5., kedd 18 óra

Helyszín: Millenáris Park D épület

A program ingyenesen látogatható!

Sándor Pál: Régi idők focija (1973) 78 perc, színes

forgatókönyvíró: Mándy Iván , Bíró Zsuzsa , Tóth Zsuzsa

operatőr: Ragályi Elemér

zene: Tamássy Zdenkó

Szereplők: Garas Dezső, Benkóczy Zoltán, Bikácsy Gergely, Esztergályos Cecília, Kern András