Workshop / képzés

FILMTETT WORKSHOP

letöltés
Írta: film

 13. FILMTETT-WORKSHOP (NYÁRÁDSZENTLÁSZLÓ, 2014. JÚLIUS 29–AUGUSZTUS 8.)

A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület 13. alkalommal hirdeti meg filmes alkotóműhelyének részvételi pályázatát. A 2014. július 29–augusztus 8. között megszervezendő tábor helyszíne a Marosvásárhelytől kb. 20 km távolságra elhelyezkedő Nyárádszentlászló, a bázis a Pásztortűz Panzió lesz.

A pályázat határideje 2014. április 25. Azok számára, akik részvételidíj-kedvezményt igényelnek, a pályázati határidő 2014. április 18.

Pályázati díj nincs. Alsó korhatár a tábor kezdetéig betöltött 18. életév.

Az idei közös vezérmotívum a hinta, erre fűzték fel a forgatókönyvíró-rendező csoport pályázói a versenymunkáikat.

A 13. FILMTETT-WORKSHOP CSOPORTJAI

1. FORGATÓKÖNYVÍRÓ-RENDEZŐ

Csoportvezető: Ferenczi Gábor.

A pályázat lezárult, pályázati eredmények.

2. RENDEZŐASSZISZTENS

Csoportvezetők: Durst György és Boros Melinda.

Tábori tevékenység: rendezőasszisztensként részt venni a tábori rövidfilmek forgatásán, ezáltal rendezőasszisztensi ismeretek elsajátítása.

Célunk: a rendezőasszisztens mint önálló szakma bemutatása, feladatköreinek elméleti és gyakorlati ismeretei, előkészítési és forgatási fázisban egyaránt. A tábori filmeken keresztül, a forgatókönyvek alapján: kronológia, listázás, diszpóskönyv készítése, a technikai szemle fogalma, napidiszpó formája, és végül a forgatás elméletben és gyakorlatban, szoros összmunkában az alkotókkal.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz, esetleg korábban készült saját munka.

3. ANIMÁCIÓS RENDEZŐ

Csoportvezetők: Patrovits Tamás és Bertóti Attila.

Tábori tevékenység: saját forgatókönyv fejlesztése, és annak alapján animációs kisfilm elkészítése a tábor végéig.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, (képes) forgatókönyv, látványterv, esetleg korábban készült saját film vagy grafikai terv, tanulmányrajz. A filmterveknek valamilyen formában a hintamotívumára kell épülniük. Számítógépes képtervező és animációs szoftverek ismerete előny, de nem szükséges feltétel.

4. ANIMÁTOR / ANIMÁCIÓS MOZDULATTERVEZŐ

Csoportvezetők: Patrovits Tamás és Bertóti Attila.

Tábori tevékenység: az animátornak együtt kell dolgoznia az animációs rendező csoport egyik rendezőjével.

Az animátor az animációs film színésze, aki személyiséggel, belső ritmussal, lélekkel tölti meg az animációs film (általában) rajzolt szereplőit. Feladata részben színészi, részben számítógépes, mivel a kivitelezés során valószínűsíthetően 2D számítógépes szoftvereket használ. A csoportmunkában különleges jelentőséget kapnak a mozdulattervezési szabályok, stílusok megismerésésre, és a ritmusérzék kifejlesztésére irányuló feladatok.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, esetleg korábban készült saját animáció vagy grafikai terv, tanulmányrajz. Számítógépes képtervező és animációs szoftverek ismerete előny, de nem szükséges feltétel.

5. OPERATŐR

Csoportvezetők egyeztetés alatt.

Tábori tevékenység: a táborban készülő rövidfilmek fényképezése.

Minden operatőr egyetlen, rendezővel közösen készülő filmet fényképez, illetve egy önálló operatőri etűdöt készít. Az etűd tervét a beválogatott jelentkezők által beküldött szinopszisból fogjuk kiválasztani és továbbfejleszteni, a „hinta” témakörben.

Az oktatás az első napokban általános, de később személyre szabott lesz. Az operatőröknek lehetőségük nyílik 10 napon keresztül professzionális körülmények között részt venni operatőrként egy filmkészítési folyamatban.

Témakörök: különböző technikai felszerelések, kameramozgató eszközök megismerése, világítási és stílusgyakorlatok, megfelelő helyszínválasztási szempontok átbeszélése, a kisjátékfilm képi világának kitalálása, a forgatásra való előkészületek, forgatás és képi utómunka.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap önéletrajz motivációs levéllel1 oldalas szinopszis, saját film.

6. SEGÉDOPERATŐR

Csoportvezetők egyeztetés alatt.

Tábori tevékenység: Operatőri asszisztensként részt venni és segédkezni a forgatásokon, valamint saját operatőri etűd elkészítése a tábor végére.

A segédoperatőrök egyéni operatőri etűdöket készítenek, amelyeknek a forgatókönyvét a beválogatott jelentkezők által beküldött szinopszisból fogunk kiválasztani és továbbfejleszteni, a „hinta” témakörben.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlapönéletrajz motivációs levéllel, 1 oldalas szinopszis, esetleg saját fotó vagy film.

7. HANGMÉRNÖK

Csoportvezetők: Várhegyi Rudolf és Zányi Tamás.

Tábori tevékenység: a csoport tagjai gyakorlatban ismerhetik meg egy forgató stáb munkáját, elsajátíthatják a filmes hangrögzítés, a hangvágás, a zaj- és zörej-előállítás, keverés stb. hangutómunka alapismereteit. Akik már jártasak ilyen tevékenységekben, azoknak is jó gyakorlási lehetőséget nyújt a tábori időszak.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlapönéletrajz motivációs levéllel, esetleg saját, korábbi hangmérnöki munka, zenei, rádiós stb. tapasztalatismertetése.

8. VÁGÓ

Csoportvezető: Czakó Judit és Mezei Áron.

Tábori tevékenység: az első három napban (a forgatások megkezdéséig) a csoport tagjai a lapvető filmszerkesztési ismereteket szerezhetnek, tanulmányozzák a plánozás szerepét dramaturgiai szempontból. Beszélgetnek a vágás szerepéről a filmkészítésben, a különböző montázstechnikákról. Egy választott film közös megtekintése után beszélgetnek a filmről, majd jöhet a gyakorlat: különböző, össze nem tartozó snittekből egy-egy rövid jelenet vágása mozgás és nézésirányok vezetésével. Később trailert készítenek el az előzőleg közösen megtekintett filmből, és mindeközben megismerkedhetnek az AVID programmal.

A forgatások alatt, minden vágó megismerkedhet a scriptesi munka alapjaival, csapózással, majd elkezdődik a tábori filmek vágása.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel,esetleg saját munka, korábbi szakmai tapasztalat ismertetése.

9. PRODUCER-GYÁRTÁSVEZETŐ

Csoportvezetők: Durst György és Boros Melinda.

Tábori tevékenység: ismerkedés a filmelőkészítés, a pályázás, valamint a forgatás/szervezés (gyártás- és felvételvezetés) alapjaival.

Gyártásvezetőként részt vesznek a táborban készülő filmek stábjában. A filmkészítés produceri és gyártási feladatainak fázisait, alapismereteit, fogalmait élő és aktuális példákon keresztül vesszük végig a résztvevők meglévő ismereteinek figyelembevételével. Filmeket és werkfilmeket vetítünk és beszélünk át közösen. A főbb témák a következők:

  • gyártás előkészítése (gyártási terv, költségvetési terv, stáb felépítése, szereplő és helyszínkeresés, terepszemle, próbák stb.),
  • finanszírozás, mozgókép-formátumok (játékfilm, tévéfilm, dokumentumfilm, reklám, kisfilm stb.) és azok forrásai,
  • hazai és nemzetközi pályázatok, pályázati anyagok, fórumok, intézmények, tanulási lehetőségek,
  • forgatási feladatok, a helyi kisfilm gyártása kapcsán,
  • utómunka,
  • utóélet, forgalmazás, marketing, filmfesztiválok.

A csoport részletes munkaterve

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, esetleg saját munka, korábbi szakmai tapasztalat ismertetése.

10. SZÍNÉSZ

Csoportvezető: Dimény Áron.

Tábori tevékenység: a csoport tagjai filmes színészgyakorlatokon vehetnek részt, valamint a táborban készülő filmekben szerepelnek. A tábor végére minden színészről elkészül egy-egy showreel.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, portré- és egész alakos fotó, esetleg saját film és korábbi filmes tapasztalat ismertetése. Figyelem: a színészcsoportba legalább másodéves, színművészeti főiskolákon tanuló hallgatók, illetve végzett színészek jelentkezhetnek. Gyakorlattal rendelkező, nem hivatásos színészeket is várunk.

11. FILMKRITIKUS

Csoportvezetők: Strausz László és Jakab-Benke Nándor.

Tábori tevékenység: a csoport tagjai filmeket néznek, filmelméleti, valamint filmtörténeti szemináriumokon vesznek részt, megismerkednek a filmkritika műfajának jellegzetességeivel, írástechnikai- és elemzési gyakorlatokat végeznek, tudósítanak a tábori filmek forgatásáról és a többi csoport munkájáról. A tábor végére egy 24 oldalas lapot jelentetnek meg.

„A szeminárium-típusú találkozások alatt azt a kérdést fogjuk megvizsgálni, hogy a kelet-európai filmekben milyen kép rajzolódik ki Nyugat-Európáról, illetve a nyugat-európai filmekben milyen helynek látszik Kelet-Európa. A témát rövid elméleti szempontok megismerése után a filmekre, azok stiláris és narratív jegyeire koncentrálva járjuk körbe. Külön figyelmet szentelünk a játékfilmes idealizálás és az egzotizálás különböző módozatainak, valamint ezek politikai-ideológiai következményeinek.” (Strausz László)

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, 3 db. saját filmkritika, esetleges korábbi szakmai tapasztalat ismertetése.


A táborba való jelentkezéshez nem kizáró jelentkezési feltétel a korábbi filmes tapasztalat megléte!

Minden csoportot a filmszakma elismert egyéniségei vezetnek. A résztvevőket a csoportvezetők választják ki május 25-ig a pályázók közül. A nyertes pályázók névsora látható lesz a Filmtetten, de a döntésről személyesen (e-mailben) is értesítünk mindenkit.

A tábor részvételi díja 32 000 forint / 480 lej vagy ennek megfelelő euró. Ez magába foglalja a szállás, a teljes ellátás, a felhasznált technika, valamint az oktatás összes költségét (nem foglalja magába az útiköltséget). 10 résztvevő számára 30%-os részvételidíj-kedvezményt biztosítunk szociális alapon. A kedvezményt az adatlapon kell igényelni április 18-ig.

Jelentkezni kitöltött adatlappal lehet a tabor@filmtett.ro e-mail címen vagy a Filmtett Egyesület postacímén: 400038 Cluj-Napoca, str. Horea, nr. 4/18.

További információ:
http://www.filmtett.ro/workshop
tabor@filmtett.ro
+40-728-262023