Konferencia

FILM, KULTÚRA, POLITIKA – NEMZETKÖZI SZIMPÓZIUM

BTK_1
Írta: film
Nemzetközi szimpózium
“Az emlékezet dolgai. Film, kultúra, politika”
“Memory Matters. Film, Culture, Politics”

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem nemzetközi szimpóziumának célja a filmkulturális örökségünk egyes darabjainak megvilágítása film- és kultúratudományi megközelítésben.

Helyszín: PPKE BTK, Sophianum, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1. 206. terem
Időpont: 2017. november 17-18.

Hogyan alakulnak kutatási irányaink a különféle társadalmi, politikai adottságok, eltérő intézményi feltételek mellett? Milyen kapcsolatokat tudunk létesíteni távoli rezsimek és kultúrák emlékezetpolitikái között? Egy bizonyos aspektusból úgy tűnhet: a gyarmati múlt, a diktatúrák, a háborúk traumái és a kulturális ellenállás összeköti ezeket a régiókat: az emlékezetük számít.

Szervező: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet
A szimpózium díszvendégei: Dr. Isabel Capeloa Gil kultúrakutató, a Lisszaboni Katolikus Egyetem rektora és Dr. Thomas Elsaesser filmtörténész, az Amszterdami Egyetem professor emeritusa.
Meghívott előadók: Forgács Péter (médiaművész), Dr. Füzi Izabella (SZTE, Szeged), Dr. Gelencsér Gábor (ELTE, Budapest), Dr. Győri Zsolt (DTE, Debrecen), Dr. Kalmár György (DTE, Debrecen), Dr. Kárpáti György (PPKE, Budapest), Dr. Kovács Ákos (PPKE, Budapest), Sara Magno (Lisszaboni Katolikus Egyetem), Dr. Adriana Martins (Lisszaboni Katolikus Egyetem), Dr. Michael Miller (CEU, Budapest), Dr. Müllner András (ELTE, Budapest), Dr. Pócsik Andrea (PPKE, Budapest), Dr. Sárközy Réka (OSZK, Budapest), Dr. Strausz László (ELTE, Budapest), Turai Hedvig (IBS, Budapest), Virginás Andrea (BBU, Kolozsvár), Zalán Márk (SZFE, Budapest), Zemlényi-Kovács Barnabás (MKE, Budapest).

A szimpóziumot kísérő vetítések:
Helyszín: DocuArt Filmművészeti Központ, Budapest IX. Ráday u. 18. (Erkel u. 15. Bejárat az Erkel u. felől)

November 16. csütörtök 18,00
Balogh Béla: Hegyek alján (magyar némafilm,1920)
Zongorakíséret: Darvas Ferenc
Részletek Leni Riefenstahl: Tiefland (Hegyek alján) c. filmjéből (német játékfilm, 1941-54)
A vetítéshez angol nyelvű bevezetőt mond: Füzi Izabella filmtörténész és Pócsik Andrea kultúrakutató
Egy feledésbe merült magyar némafilm és egy hírhedt német játékfilm. Két filmtörténeti korszak, eltérő társadalmi háttér, a melodráma kedvelt toposzának, a női/férfi társadalmi távolságnak, a hatalmi helyzetnek a megjelenítése. Poétika és politika szempontjaira építő összehasonlító elemzés.

November 17. péntek 18,00
Thomas Elsaesser: A Napsziget (Die Sonneninsel, német dokumentumfilm, 2017)
Thomas Elsaesser, német filmtörténész, számos fontos német filmtörténeti munka és médiaarcheológiai írás szerzője családi emlékek, dokumentumok privát archívumban fellelt filmek felhasználásával dolgozta fel dokumentumesszé formájában a Weimari Köztársaság idején történt eseményeket. Egy film a véletlen egybeesésekről, az élet árnyékos oldalairól, a posztumusz hírnévről. Szerelem, szenvedély, barátság a két háború közötti Frankfurtban és Berlinben. Martin Elsaesser várostervező építész munkássága a zöld mozgalmat, az újrafelhasználást, a fenntarthatóságot előlegezi meg, ezért nem csak történeti szempontból érdekes. Thomas Elsaesser filmje világkörüli útra indult 2017-ben: a magyar közönség először láthatja.
A vetítéshez angol nyelvű bevezetőt mond: Thomas Elsaesser

Az eseményt a Goethe Intézet támogatja.

A részletes program elérhető az intézet honlapján:
http://www.mediakapu.hu/cikk/show/id/1833