Egyéb Filmszakos hírek

LITERA PODCAST – Gelencsér Gábor az önismeretünk filmjeiről és könyveiről

Gelencsér Gábor
Írta: eltefilm

Gelencsér Gábor filmtörténésszel olyan filmek és hozzájuk kapcsolódó írott művek nyomába eredtünk, amelyek magukba zárják a magyar történelem ’89 előtti, letűntnek hitt, mégis velünk élő korszakának levegőjét, alakjait és mentalitását.

Gelencsér Gábor filmtörténésszel, az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docensével olyan filmekről és könyvekről beszélgettünk, amelyekből a felszínes magyarázatokkal ellentétben valóban megérthetjük a helyet, ahol élünk; amelyek magukba zárják egy korszak levegőjét, alakjait és mentalitását.

Vendégünk egyik fontos munkája, a Forgatott könyvek a magyar film és irodalom kapcsolatait térképezi fel 1945 és 1995 között. A feldolgozott korszak nagyobbik részében Magyarországon nem volt demokrácia, ami, mint a beszélgetésből kiderül, változatos módokon határozta meg a filmekhez való hozzáférés lehetőségeit, ugyanakkor megnövelte a filmekre irányuló figyelem intenzitását, mivel a kor mozgóképtermésének hangsúlyos volt a társadalmi jelentése.

A korszak, a régió, a század mozgásait ismerni kell a 60-as, 70-es, 80-as évek filmjeinek megértéséhez. Gelencsér Gábor arról is beszél, hogy melyek azok a könyvek, „megélt, megtapasztalt, sokszor megszenvedett világokat” bemutató memoárok és regények, amelyek sokat segíthetnek a számunkra ebben a megismerési folyamatban.

A múlt nem ért véget 1989-ben: Gelencsér Gábor rámutat, hogy bizonyos filmekben igen jól nyomon követhető, hogy a Kádár-korszak jellemző létezési, gondolkodási gyakorlatai közül több is továbbélt a rendszerváltás után – miközben a klasszikus kritikai értelmiségi attitűd a filmkészítők körében is megváltozott, változóban van.

Vannak továbbá filmek, amelyek voltaképp bármilyen politikai-társadalmi környezetben az ellentartást, a szembemenést képviselik – mert a létezés magasabb szintjeit kutatják. Ezekről is beszéltünk, választ keresve arra, hogy Bressonnak, Ozunak vagy Tarkovszkijnek vannak-e társai a magyar filmművészetben.

Halgassák meg a beszélgetést a Mixcloudon, az Anchoron vagy a Spotifyon.

Forrás: https://litera.hu/media/litera-podcast/gelencser-gabor-az-onismeretunk-filmjeirol-es-konyveirol.html

Fotó: magyar.film.hu