Konferencia

HANDS ON FASSBINDER

Rainer_Werner_Fassbinder
Írta: film

Rainer Werner Fassbinder (1945-1982) egyike  a legjelentősebb európai filmrendezőknek. A fassbinderi perspektíva, amelynek alapja az egyéni és a társadalmi felelősségtudat, meghatározó vonatkoztatási pontot jelentett több kelet- és nyugat-európai filmes generáció számára. Mennyi maradt meg jelentőségéből? Hogyan értelmezhető ma a fiatal európai filmesek számára a gazdag fassbinderi életmű? Nyerhetnek-e ihletet a mai világ kihívásaival szembesülő alkotók Fassbinder kompromisszummentes hozzáállásából? Feltámasztható-e halálának 30. évében a fassbinderi szellemiség és mennyiben mutat túl a műveket gyakran elfedő fassbinderi legendán?

A filmrendező halálának évfordulója alkalmából a Revolver filmfolyóirat a Collegium Hungaricum Berlin (.CHB) együttműködésével, ill. a Rainer Werner Fassbinder Foundation és a Zeughauskino támogatásával Berlinben egész éves programsorozatot szentel R.W. Fassbindernek. A HANDS ON FASSBINDER nem a retrospektív szempontot választotta kiindulópontul, hanem a személyt és a munkásságot politikai és kulturális víziók alapjának tekinti. A sorozat 2012. május 11-én indul és november 18-án ér véget.

A HANDS ON FASSBINDER rendezvénysorozat alkalmával a Német Történelmi Múzeum filmszínházában (Zeughauskino) zajló retrospektív és kiegészítő filmvetítések mellett a .CHB-ban a több mint ötven meghívott nemzetközi és a Fassbinder-körhöz tartozó szakértő, kor- és munkatárs olyan témákat jár körül, mint a politika, a nemzeti történelem, a társadalom, a pénz, a szexualitás és ezek filmes interpretációja.

A program fővédnöke Hanna Schygulla. A meghívottak között szerepel Juliane Lorenz, Michael Ballhaus, Bereményi Géza és Alexander Kluge.

Nyitóprogramként Fassbinder 1973-as, kétrészes science-fiction eposza a „WELT AM DRAHT” kerül újra bemutatásra 2012. május 11-én.

A HANDS ON FASSBINDER a “Revolver” filmfolyóirat szervezésében a Collegium Hungaricum Berlin (.CHB), a Rainer Werner Fassbinder Foundation és a Zeughauskino együttműködésével és a Hauptstadt Kulturfonds, ill. a Bundeszentrale für politische Bildung nagyvonalú támogatásával jön létre.

A konferenciablokkok témája és időpontja:

2012. május 12.                      #1 PÁRHUZAMOS VILÁGOK

2012. május 31.                      #1.1 AMIKOR 13 ÚJHOLD VAN EGY ÉVBEN

(Rainer Werner Fassbinder születésének évfordulóján)

2012. június 9-10.                  #2 FASSBINDER ÉS A TÖRTÉNELEM

2012. július 14.                       #3 FASSBINDER ÉS A POLITIKA

2012. szeptember 15-16.       #4 FASSBINDER ÉS A STÁB

2012. október 27-28.              #5 FASSBINDER ÉS A MÉDIA

2012. november 17.                #6 MY FASSBINDER – Fassbinder és a nemzetközi film

 

Részletes információk:

www.hungaricum.de

www.handsonfassbinder.de