Konferencia

A FIATAL MAGYAR FILM ÚTJAI

KL_20110419_OSzK_001resz_nagykep
Írta: film

Az Országos Széchényi Könyvtár és a MANDA 2013. február. 21-én a fél 10-től 13 óráig, az OSZK F épület VI. emeleti előadó termében filmtörténeti előadás sorozatot rendez , A FIATAL MAGYAR FILM ÚTJAI címmel. A tudományos konferencia Bódy Gábor emlékének lett szentelve.

Előadások:

1. Vincze Teréz: A múltat kell megoldani (A történeti emlékezet mintázatai kortársi filmjeinkben)
2. Harmat György: Az „első” és az „utolsó” film (Kísérletező idős és ifjú alkotók)
3. Schubert Gusztáv: Kis magyar commedia dell’arte: Kapa és Pepe
4. Kelecsényi László: Meghalt a történet! Éljen az epizód!
5. Bárdos Judit: Final Cut?
6. Báron György: Sárkányfog-vetemény – a test, a hús, a nedvek és az ösztönök Pálfi
György filmjeiben

 

 

Ezzel párhuzamosan február 20-án nyílik meg a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit, színészeit munka közben bemutató standfotókból készült kiállítás az OSZK-ban.  Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag anyagából született a Filmgyári capriccio című nagyívű kiállítás, mely több mint 400 standfotó reprezentatív bemutatásával tiszteleg a magyar filmes világ nagyjai előtt.
A 2013. február 20. és április 30. között látogatható fotókiállítás a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit mutatja be munka közben ellesett pillanatokkal, az elmélyült koncentráció és az alkotás folyamatának különleges élményével ajándékozva meg a kiállítás látogatóit. A leghíresebb magyar filmek nagyjelenetei is felvillannak egy-egy képkocka erejéig, többek között a Macskajáték, a Mephisto, A tanú és a Szerelem című filmek emlékezetes jeleneteibe, kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk. B. Müller Magda, a kiállítás rendezője hosszú évek munkája során gyűjtötte össze azon standfotósok fényképeit, akik más filmrendezőkkel, operatőrökkel és színészekkel dolgoztak.

A kiállítás helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet, Ars Librorum kiállítótér

A kiállítás megnyitó ünnepsége 2013. február 20-án, szerdán 16 órakor kezdődik, melyen Dr. Sajó Andrea, a könyvtár főigazgatója mond köszöntő beszédet. A kiállítást Koltai Lajos Oscar-díjas filmoperatőr nyitja meg, az ünnepségen Törőcsik Mari előadásában felvételről felhangzik az Ez csak színjáték című dal. A megnyitó ünnepségen a részvétel ingyenes.

A kiállítás és a konferencia egyaránt 600 forintos belépőjeggyel látogatható. (A konferencia a budapesti IX. kerület diákjai számára – diákigazolvány felmutatásával – ingyenesen látogatható.)