Konferencia

ZOOM2: TÉR A FILMBEN

z
Írta: film

Konferencia felhívás

ZOOM-2: Tér, hatalom és identitás viszonyai a magyar filmben

A Debreceni Egyetem Brit Kultúra Tanszéke, a ZOOM filmelméleti és filmtörténeti könyvsorozat és a debreceni MODEM Kortárs Művészeti Galéria konferenciát rendez „Tér, hatalom és identitás viszonyai a magyar filmben” címmel.

A két évvel ezelőtti „Test és szubjektivitás a kortárs magyar filmben” című első ZOOM konferenciával ellentétben most a hazai film teljes történetéről várják a szervezők az előadásokat. A konferencia elméleti alapvetése szerint a tér, a hatalom és az identitás mindig egy közös összefüggésrendszerben jelennek meg. Az emberi szubjektum – testisége valamint a társadalmi tér strukturáltsága és jelentésessége folytán – mindig egy értékek, jelentések, ideológiák és hatalom által formált térben alakul ki és éli életét. A hatalom működése a témában meghatározó Foucault és különösen a nyomdokain haladó De Certeau elemzéseiben rendszeresen összekapcsolódik a különféle terek problémájával, a tér felosztásának, elrendezésének, ellenőrzésének és átlátásának a kérdéseivel, illetve az ezekben a terekben létrejövő identitások és elmozdulások elemzésével.

Az identitás megszületése és különböző tevékenységeken, játszmákon keresztül történő fenntartása, re-konstrukciója és dekonstrukciója így elválaszthatatlan azoktól a terektől, melyben ezek megtörténnek.

Különösen érdekesen jelennek meg ezek a problémák a filmben, ahol a tér létrehozása és manipulációja az egyik legfontosabb jelentésképző elem. A tér, hatalom és identitás így nem csupán ábrázolt tartalomként jelenik meg a filmekben, hanem a filmes jelentés létrehozásának alapvető eszközeként is.

A konferencia alapkérdései közé tartozik, hogy vajon a tér, hatalom és identitás filmes működésének vannak-e sajátosan magyar vagy kelet-európai formációi, ezek a formációk milyen kapcsolatban állnak a korszak politikai-kulturális-ideológiai jellegzetességeivel, illetve ezeknek a működésmódoknak a változásai vajon mutatnak-e felismerhető mintázatokat a hazai film különböző korszakaiban és regisztereiben.

A konferencia időpontja: 2014 december 12-13.

A konferencia helye: Debrecen, MODEM. (Baltazár Dezső tér 1.)

Jelentkezés: emailben a ter_hatalom_identitas_konf.2014@yahoo.com címen 200 szavas absztraktokkal.

Jelentkezési határidő: 2014 szeptember 30.

Regisztrációs díj előadók számára: 4000 forint (nappalis diákigazolvánnyal 3000), amely a helyszínen fizetendő.

Érdeklődők számára a konferencia ingyenes.